Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:786523
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.09.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 43 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    4
1.  Norēķinu karšu attīstības pirmsākumi, būtība un klasifikācija    9
1.1.  Norēķinu karšu vēsturiskā attīstība    9
1.2.  Maksājumu karšu ekonomiskā būtība    10
1.3.  Maksājumu karšu klasifikācijas vispārīgs raksturojums    15
1.3.1.  Maksājumu karšu iedalījums pēc to tehnoloģiskajām īpašībām    15
1.3.2.  Maksājumu karšu iedalījums pēc izsniegšanas nosacījumiem    16
1.3.3.  Maksājumu karšu iedalījums atkarībā no izdevējorganizācijas    21
1.3.4.  Maksājumu karšu iedalījums pēc to lietošanas tīkla    22
1.3.5.  Maksājumu karšu iedalījums pēc klientu uzticamības līmeņa    23
2.  Maksājumu karšu tirgus dalībnieki Latvijā    25
2.1.  Izdevējbankas un starptautiskās organizācijas    25
2.2.  Pieņēmējbankas un tirgotāji    28
2.3.  Apstrādes un apkalpošanas centri    31
2.4.  Maksājumu karšu lietotāji    33
2.5.  POS terminālu tīkls Latvijā    34
2.6.  Bankomātu tīkls Latvijā    39
2.6.1.  Bankomātu tehnoloģiskās īpašības    41
2.6.2.  Bankomātu un norēķinu karšu drošība    43
2.6.3.  Pakalpojumu iespējas banku automātu tīklā    45
2.7.  Norēķini ar Interneta starpniecību    48
3.  Maksājumu karšu attistības problēmas un iespējamie risinājumi    56
3.1.  Krāpniecība norēķinu karšu tirgū un drošības pasākumi    56
3.2.  Maksājumu karšu sistēmas drošība    59
3.2.1.  Drošības pasākumi maksājumu karšu aizsardzībai    60
3.2.2  Viedkaršu ieviešana – maksājumu karšu sistēmas drošībai    64
3.2.3.  Čips un magnētiskā josla no drošības viedokļa    66
3.3.  VISA kartes īpatnības    68
3.4.  MASTERCARD kartes īpatnības    71
  Secinājumi un priekšlikumi    73
  Literatūras saraksts    76
  Pielikumi    78
Фрагмент работы

Par kvalifikācijas darba tēmu autori ir izvēlējušies maksājumu karšu apstrādes iespējas Latvijā. Šīs tēmas nozīmīgumu pierāda strauji pieaugošā Latvijas komercbanku darbība šai sfērā, un lielā norēķinu karšu popularitāte ne tikai ārvalstīs, bet arī Latvijā. Darba temata aktualitāti raksturo norēķinu karšu problēmu nepietiekams atspoguļojums speciālajā literatūrā.
Pētījuma objekts ir maksājumu karšu apstrādes iespējas Latvijā
Pētījuma priekšmets ir maksājumu kartes.
Visā pasaulē nepārtraukti palielinās ekonomiskā aktivitāte un līdz ar to arī norēķinu apjomi. Tas ir iespējams, pateicoties bezskaidras naudas norēķiniem, kas ne vien ietaupa laiku, bet arī ievērojamus resursus. Kā viens no bezskaidras naudas norēķiniem, kas visā pasaulē attīstās visstraujāk, jāmin norēķinu kartes.
Norēķinu karšu straujajai attīstībai ir vairāki iemesli: tās ļauj veikt norēķinus daudz ātrāk un komfortablāk nekā maksājumi skaidrā naudā; tās mazina „melnās ekonomikas” attīstību; tās ir ērtas un viegli lietojamas.
Norēķinu karšu jomas attīstību veicina arī straujā globalizācijas procesu attīstība pasaulē. Mūsdienās aizvien vairāk cilvēki ceļo un kārto biznesa darījumus ārpus savas valsts robežām, līdz ar to palielinās vajadzība lietot visā pasaulē universālu maksāšanas līdzekli, par kādām ir kļuvušas norēķinu kartes.
Turklāt, norēķinu kartes tiek lietotas arī drošības apsvērumu dēļ. Nu jau aizvien mazāk cilvēku sev līdzi nēsā ievērojamas naudas summas – tas ir gan neērti, gan arī var novest pie nepatīkamiem pārdzīvojumiem, ja tiek nozaudēts kabatas portfelis. Daudz vienkāršāk ir glabāt savus līdzekļus bankā, to izlietošanai iegādājoties norēķinu karti.
Tomēr Latvijas iedzīvotāji joprojām dod priekšroku skaidrai naudai, taču šie norēķini rada valstij lielus izdevumus, kas saistīti ar jaunu banknošu izlaišanu apgrozībā, nolietotās naudas izņemšanu no apgrozības un arī ar skaidrās naudas apgrozības apkalpošanas personāla uzturēšanu. Tāpēc attīstoties brīvā tirgus apstākļiem, attīstās Latvijas komercbankas un to piedāvāto pakalpojumu klāsts, tajā skaitā arī tāda salīdzinoši lētāka un ērtāka norēķinu sistēma kā plastikāta norēķinu (maksājumu) kartes.
Palielinoties norēķinu karšu tirgum Latvijā, palielinās arī karšu izmantošanas iespējas. Šobrīd Latvijā aizvien straujāk sāk ienākt e-komercija, jeb norēķini internetā. Norēķinu kartes ir viens no priekšnoteikumiem, lai šāda veida biznesa attiecības varētu notikt, tādēļ tirgus dalībnieki aizvien lielāku uzmanību sāk pievērst tieši šai jomai.
Otra novitāte, kas Latvijas tirgū ienākusi salīdzinoši nesen, ir tā saucamās viedkartes- norēķinu kartes, kurām ir palielināti drošības kritēriji, kā arī to lietošanas funkcionalitāte. Lai arī viedkaršu pilnīga ieviešana Latvijā paredzama tikai 2006.gadā, tomēr tas ir viens no aktuālākajiem jautājumiem maksājumu karšu tirgū šobrīd.
Lai sekmīgi veidotos maksājumu karšu tirgus Latvijā un bankas izvirzītu noteiktu stratēģiju šīs sfēras darbībā, svarīgi ir pētīt un izprast maksājumu karšu darbības tendences, karšu izdošanas un apkalpošanas iespējas, ņemot vērā jau iepriekšējo pieredzi šajā jomā gan Latvijā , gan citās valstīs pasaulē.
Kvalifikācijas darba mērķis - izpētīt un klasificēt pasaulē pazīstamās norēķinu kartes, apskatīt un izvērtēt norēķinu karšu tirgus attīstību Latvijā, analizēt Latvijas norēķinu karšu tirgus turpmākās perspektīvas un izstrādāt priekšlikumus pašreizējās tirgus nišas attīstībai.
Darba uzdevumi ir:
1.Pamatot maksājumu karšu nepieciešamību un ekonomisko būtību.
2.Raksturot maksājumu karšu veidus, atklāt to priekšrocības un trūkumus un salīdzināt Latvijā izdoto norēķinu karšu produktu lietošanas iespējas;
3.Analizēt maksājumu karšu tirgu Latvijā, atklāt tirgus attīstības problēmas, kā arī prognozēt tā attīstības tendences nākotnē.
4.Salīdzināt atsevišķu Latvijas komercbanku piedāvājumu norēķinu karšu tirgū;
5.Analizēt norēķinu karšu tirgus dalībnieku lomu kopējā norēķinu sistēmā;
6.Apskatīt un analizēt drošības pasākumu ieviešanu norēķinu karšu nozarē;
7.Apskatīt risku un faktorus, kas ietekmē risku rašanos pielietojot maksājumu kartes norēķinos.
8.Analizēt Latvijas norēķinu karšu tirgus perspektīvas, īpaši kontekstā ar jaunu produktu ienākšanu;
9.Izstrādāt priekšlikumus pašreizējās norēķinu karšu tirgus nišas attīstībai.
Lietišķais pētījums sastāv no četrām nodaļām. Pirmajā darba nodaļā apskatīta norēķinu karšu tirgus attīstība ārvalstīs un veidota norēķinu karšu klasifikācija, kartes būtību, tās uzbūvi un funkcionēšanas pamatprincipiem, īsi raksturojot katru no tām, lai radītu vispārēju priekšstatu par šo banku darbības sfēru.
Otrajā nodaļā autori analizē norēķinu karšu tirgus dalībnieku lomu un ietekmi uz Latvijas norēķinu karšu tirgus attīstību, kā arī dod vispārējo tirgus pašreizējas situācijas raksturojumu un arī tālākās Latvijas norēķinu karšu tirgus attīstības tendences.
Trešā daļā tiek parādīta lielākā norēķinu karšu biznesa problēma - kartes nelikumīga lietošana dažādos aspektos, tās novēršanas vai ierobežošanas paņēmieni uz dažādu norēķinu karšu piemēriem, un šo paņēmienu pilnveidošanas iespējas nākotnē, īpaši akcentējot viedkaršu ieviešanu kā jaunu produktu un uzlabojumu drošības jautājumu risināšanā
Darba tapšanas gaitā autors izmantojis speciālo literatūru, periodikas izdevumus latviešu un angļu valodās, kā arī Latvijas norēķinu karšu tirgus dalībnieku informatīvos materiālus un internetā pieejamo informāciju par pētījuma darba tematiku. Kā arī materiāli, autoriem pieejami, strādājot lielākās Latvijas komercbankās, nepublicētie dati, kas sastāda lielāko daļu no darbā iekļautās informācijas, tāpēc atsauces uz tiem darba pamatteksta daļā, kā arī informācijas apkopojumi tabulās, nav minētas.
Autori pētniecības darbā izmanto ekonomisko analīzi, statistikas metodes, kā piemēram, salīdzināšanu un grupēšanu. Lietišķa pētījumā darbā izvirzītā mērķa sasniegšanai izmantoti absolūtie un relatīvie skaitļi, grafiskie attēli un dinamiskie rādītāji.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация