Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:230982
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 11.06.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 21 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    4
1.  Nodokļi un to attīstība    7
1.1.  Nodokļu vēsture    7
1.2.  Nodokļu sistēma neatkarīgajā Latvijas Republikā un PSRS    10
1.3.  Nodokļu sistēma Latvijas Republikā šobrīd    16
2.  Nodokļu izmaiņas makroekonomiskās situācijas ietekmē    29
2.1.  Tiešo nodokļu loma ekonomikā    31
2.2.  Netiešo nodokļu loma makroekonomika    41
3.  Nodokļu administrēšana Latvijas Republikā    49
3.1.  Valsts Ieņēmumu dienesta darbība    49
3.2.  Nodokļu maksāšana un administrēšana    64
  Secinājumi un priekšlikumi    70
  Bibliogrāfisko norāžu saraksts    72
Фрагмент работы


Nodokļiem un nodevām ir jāizpilda vienu no to galvenajām funkcijām – ir jāveicina valsts sociālā un ekonomiskā attīstība, kā arī ir jānodrošina iedzīvotāju nodarbinātība. To var panākt, samazinot un diferencējot nodokļu likmes, piešķirot atvieglojumus. Vienlaikus valsts budžets jānodrošina ar līdzekļiem pietiekamā daudzumā, lai valsts varētu pildīt savas funkcijas. Iekasējamo nodokļu summas pieaugumu var panākt, palielinot aplikšanas bāzi, nodokļu maksātāju loku un likmes. Jāizvērtē, kurš no nodokļu summas palielināšanas veidiem katrā valstī un ekonomiskajā situācijā ir izdevīgāks. Jāņem vērā, ka iespējamie nodokļu atvieglojumi sabalansētā tirgus ekonomikā var tikt īstenoti tikai tādēļ, lai samazinātu kopējās izmaksas.
Lai nodrošinātu vienotu kārtību nodokļu un nodevu jomā valstī, nodokļu likumi nosaka nodokļu un nodevu veidus, reglamentē nodokļu un nodevu noteikšanas kārtību, to iekasēšanu un piedziņu, nosaka maksātāju tiesības, to pienākumus un atbildību, nodokļu un nodevu administrācijas tiesības, tās pienākumus un atbildību, nodokļu un nodevu jautājumos pieņemot lēmumu pārsūdzēšanas kārtību.
Nodokļi ir ar likumu noteikti obligāti maksājumi valsts budžetā vai pašvaldību budžetos, ko valsts likumdošanā noteiktajā kārtībā iekasē no juridiskām un fiziskām personām, un kas nav maksājumi par noteiktas preces iegādi vai pakalpojumu saņemšanu un nav soda naudas un nokavējuma naudas maksājumi, kā arī nav maksājumi par valsts kapitāla vai tā daļas izmantošanu1. Nodokļi ir naudas maksājumi, ko veic nodokļu maksātāji uz bezatlīdzības pamata.
Nodokļu maksātāji ir fiziskās un juridiskās personas vai personu grupas, kas veic ar nodokli apliekamās darbības vai kam tiek garantēts ienākums nākotnē.
Nodokļu sistēmu veido valsts nodokļi, ar kuriem apliekamos objektus un likmi nosaka Saeima. Nodokļu likmju normu piemērošanas kartību nosaka tikai konkrētie likumi vai Ministru Kabineta noteikumi. Atbilstoši likumiem un Ministru Kabineta noteikumiem Valsts Ieņēmumu Dienests izstrādā un apstiprina metodiku, pēc kuras aprēķina nodokli.
Nodokļu pastāvēšana ir saistīta ar valsts pastāvēšanu. Jebkurai valdībai jāatrod līdzekļi valsts pārvaldes aparāta uzturēšanai un tā būtisko funkciju veikšanas nodrošināšanai. Valdības funkciju veikšana ir galvenais nodokļu pastāvēšanas attaisnojums un arguments. Nodokļu iekasēšana ir svarīga valsts aktivitāte, kas saistīta ar izmaksām. Nodokļi dod iespēju valdībai nodrošināt iedzīvotājus ar sabiedriskajām precēm, sniegt dažādus pakalpojumus, taču tas nepadara nodokļus populārākus. Nevienam nepatīk maksāt nodokļus. Nodokļu maksāšana vai nemaksāšana atspoguļojas ekonomikā, sociālajā sfērā, budžeta, tirgus aktivitātēs2.
Nodokļu nemaksāšanu bieži uztver nevis kā sodāmu prettiesisku darbību, bet gan kā pilnīgi normālu un pašsaprotamu parādību, motivējot to ar faktu, ka valsts pietiekami nerūpējas par saviem pilsoņiem. Iespēja iepazīties tuvāk ar likumsakarībām, attiecībām un ietekmi, kuras saista tautsaimniecības attīstību ar valsts nodokļu administrēšanu finanšu sfērā, radīja motivāciju bakalaura darba tēmai „Nodokļu ietekme uz ekonomisko attīstību Latvijas Republikā”.
Šo tematu esmu izvēlējusies, lai izprastu un izvērtētu nodokļus regulējošo normatīvo aktu ietekmi uz Latvijas Republikas ekonomiku. Šī jautājuma pētījums dod iespēju ne tikai iepazīties ar likumdošanu, bet arī pašai analizēt notiekošos procesus Latvijas Republikā.
Darba mērķis ir izpētīt nodokļu ietekmi uz ekonomisko attīstību Latvijas Republikā. Atbilstoši šim izvirzītajam mērķim esmu iepazinusies ar nodokļu sistēmas vēsturi Latvijas Republikā, esošo nodokļu sistēmu Latvijas Republikā, kā arī ar tiešo un netiešo nodokļu ietekmi uz ekonomiku.
Atbilstoši šim izvirzītajam mērķim tiek definēti uzdevumi:
1. iepazīties ar nodokļu sistēmas vēsturi Latvijas Republikā,
2. analizēt esošās nodokļu sistēmas normatīvo bāzi Latvijas Republikā,
3. izvērtēt tiešo un netiešo nodokļu ietekmi uz ekonomiku,
4. izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus.

Darba hipotēze: Ja pieaug ieņēmumi no nodokļu maksājumiem valsts ekonomiskā attīstība uzplaukst.
Pētījuma objekts: Ekonomiskā attīstība Latvijā.
Pētījuma priekšmets: Nodokļu ietekme.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация