Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:557291
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.06.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 38 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
1.  Uzņēmējdarbība un vadīšana   
1.1.  Uzņēmējdarbības būtība   
1.2.  Uzņēmējdarbības vadīšana   
2.  Ētika uzņēmējdarbības vadīšanā un ar to saistītās problēmas   
2.1.  Ētikas raksturojums   
2.2.  Uzņēmējdarbības ētika   
2.3.  Uzņēmējdarbības vadīšanas ētika   
2.4.  Uzņēmējdarbības vadīšanas ētiskās problēmas Latvijā   
3.  Uzņēmējdarbības vadīšanas ētika A/S „X”   
3.1.  A/S „X” apraksts   
3.2.  Vadības stila noteikšana uzņēmumā pēc J. Ričija un P. Tompsona testa   
3.3.  Ētikas klimata (līmeņa) un tā veidojošo faktoru noteikšana uzņēmumā   
3.4.  Ētikas līmeņa noteikšana pēc E. Utkina testa   
  Secinājumi un priekšlikumi   
Фрагмент работы

Ievads
Uzņēmējdarbība jau no vēsturiskā aspekta līdz pat mūsdienām tiek saistīta ar galveno mērķi gūt peļņu. Cilvēces attīstības ceļš ir saistīts ar viņu vajadzību apmierināšanu, jaunu līdzekļu pastāvīgu meklēšanu. Labvēlīgi apmierinātas vajadzības sekmē jaunu mērķu un ambīciju rašanos. Tas veicināja cilvēku mērķtiecīgu rīcību savu interešu apmierināšanai. Tika likti pamati uzņēmējdarbībai kā zinātnei un praksei, ko cilvēki pazīst mūsdienās. Sabiedrībā uzņēmējdarbības jēdziens ne vienmēr ir viennozīmīgs process. Kāds tajā saskata ātru un veiksmīgu līdzekli, lai gūtu panākumus, lai apmierinātu savu vajadzības, turklāt to panākot likumīgā ceļā. Cits savukārt piemēro tai izvairīšanos no godīga darba, negodīgumu, iespēju izmantot citus sava labuma gūšanai . Šādā kontekstā nozīmīgu vietu gūst jautājums par tikumu, morāli, pareizu vai nepareizu rīcību, atbildību un cieņu, ko apvienojot varētu definēt kā ētikas jautājumus.
Ne velti sabiedrībā rezonansi gūst jautājums par ētikas normām, to ievērošanu uzņēmējdarbībā. Ētiskas rīcības principi ne vienmēr ir saistīti ar likumdošanu, kas nozīmē, ka indivīda rīcība, lai gan ir likumīga, tomēr tai ne vienmēr ir morāls raksturs. Reizēm šādos gadījumos nav iespējams juridisks risinājums, tomēr godprātīgas rīcības iespēja vai kāda cilvēka cieņa var tikt iespaidota. Līdzīgi kā uzņēmējdarbībai arī ētikai kā zinātnei bija sava vēsturiskā attīstība. Kā filozofiska mācība par tikumu, pareizu rīcību tā parādījās jau 4.gadsimtā pirms mūsu ēras, ko ieviesa sengrieķu filozofs Aristotelis .
Nezaudējot jau vēsturisko mērķi gūt peļņu, jaunu posmu uzņēmējdarbības principu vēsturē nesa 19.gadsimts, kad pirmo reizi plaši tika minēts jautājums par uzņēmēja personīgajām īpašībām. Mūsdienu praksē šī atziņa tika ģenerēta citā līmenī- akcents ir likts uz vadības principiem un uzņēmēja darbības pilnveidošanu . Vadoties no diviem ekonomikas pamatnosacījumiem, kur viens apgalvo, ka sabiedrības materiālās un nemateriālās vēlmes faktiski ir neapmierināmas, un otrs- ekonomiskie resursi ir ierobežoti , rodas jautājums par izveicību, konkurenci, negodīgu praksi utt. Ētikas principu ievērošana noteikti būtu nepieciešama uzņēmējdarbībā. Lai cik acīmredzama būtu šīs filozofijas vajadzība konkrētajā procesā, pirmās domas par šādu nepieciešamību parādās tuvāk 20.gadsimta beigām. Ir skaidri saprotams, ka uzņēmumi, kuru veiksmīga darbība ir jau ilgtermiņā, ētikas principi tiek ievēroti pastiprināti. Tā kā cilvēku vērtības, vajadzības un situācijas izpratne ir dažādas, arī līdzekļi mērķu sasniegšanai nav vienādi. Pretēji likumiem, ko reti kāds uzņēmums vēlas pārkāpt, ētikas normas nav skaidri definētas un netiek pasniegtas ar konkrētu juridisku atbildību. Rodas situācijas, kur ētikas problēmas ir acīmredzamas. Nav izņēmums arī Latvijas uzņēmējdarbības vide, kas pēdējo 20 gadu ritējumā un globalizācijas ietekmē tikai attīstās.
Nākotnē arī īpaši aktuāls būs jautājums par ētiku, tās pielietojumu uzņēmējdarbības vidē, tāpēc tiek izvēlēts darba temats „Uzņēmējdarbības vadīšanas ētiskās problēmas”. Kopējā darba problēma tiek izvirzīta kā ētisko principu ievērošanas izpēte un atklāšana uzņēmējdarbības un tās vadīšanas procesā, kur ne vienmēr tiek apzināti morālie aspekti. Šīs problēmas atklāšanai darba autors konsekventi izskata uzņēmējdarbības vadīšanas principus un ar tiem saistītus ētikas teorētiskos jautājumus, papildus veidojot praktisko daļu reālu situāciju analīzei.
Tiek izpētīta uzņēmējdarbības būtība, atbildot uz jautājumu, kas ir uzņēmējdarbība, izskatot tās vēsturisko attīstību, lomu valsts un sabiedrības dzīvē. Darbā tiek izvērtētas vadīšanas metodes un pielietotie stili, kas sniedz konkrētu kopainu uzņēmējdarbības vadīšanas izpētē.
Konkrētāka priekšstata par ētiku kā dzīves mākslas filozofijas gūšanai darba autors iedziļinās jautājumā par ētikas būtību. Uzņēmējdarbības ētikas jautājumu izpētei darbā ir pievērsta uzmanība pastāvošajiem normatīvajiem aktiem, noteiktam kodeksam. Ne mazāka loma tiek atvēlēta kopējai etiķetei, konkurentu un klientu jautājumiem. Darba autors no teorētiskā viedokļa izvērtē vadīšanas ētikas problēmas, iespējas izvairīties vai risināt tās.
Pilnīgai situācijas izpratnei, darbā tiek izpētīts, kādas reālas ētiskās problēmas ir sastopamas Latvijas uzņēmējdarbības vidē. Nav retums, ka informācijas trūkums publiskā telpā kavē atklāt ar morāles pārkāpumiem saistītās situācijas, tāpēc tiek izpētītas organizācijas un biedrības, kas var sniegt pilnvērtīgu palīdzību radušos jautājumu risināšanā. Izveidotās anketas palīdz izprast uzņēmējdarbības vadīšanas ētikas trūkumus praksē un izstrādāt pilnvērtīgus secinājumus.
Darba pētījuma objekts ir uzņēmējdarbība un vadīšana.
Pētījuma priekšmets ir uzņēmējdarbības vadīšanas ētiskās problēmas Latvijā.
Darba mērķis- izpētīt ētisko normu principus uzņēmējdarbībā un vadīšanā, pamatojoties uz iegūto informāciju, izstrādāt konkrētus secinājumus un priekšlikumus.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация