Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:303425
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Personāla vadīšana ir zinātne, kuras izziņas priekšmets ir līdzstrādnieku personālā vadība organizācijā, ar mērķi izskaidrot, atveidot un prognozēt vadības objekta izturēšanās veidu. P/v jāievēro: kultūras normas, sociokulturālās attīstības līmenis; ekonomiskā efektivitāte, individuālā neaizskaramība, likumība. P/attīstības fāzes: Birokritizācija-līdz 1960; institucionalizācija-no 1960; humanizācija-no1970; ekonomizācija-no1980; orientācija uz uzņ/bu-np 1990. P/v funkcijas: plānošana; iesaistīšana un izvēle; attīstība; sankcijas, kas nepieciešamas, vadot cilvēku kopu org-jās. P/v atspoguļo 4 vērtību ietekmi: atbildību; efektivitāti; individuālās tiesības; sociālo taisnīgumu pār darbinieku. Personāla ražīgas un efektīvas admin-jas pamatā ir 3 paņēmieni: katram vad. ir jāpievērš uzmanība darbinieku apmācībai un d/apstākļiem; darbinieki ir vērtība; p/vadība ir saskaņošanas procesu, org-jas mērķu un cilvēka vajadzību integrācija.
Personāls-ir cilvēks savā darbā vietā ar savām mērķiem, vajadzībām, cerībām un problēmām. P. ir motivēts indivīds; darba nesējs; koalīcijas partneris; ražošanas faktors; atbildības nesējs; izmaksu izraisītājs.
P/saimniecība-ir org-jas saimn. elements, kas saistīts ar ražošanas faktora „darbs” izmantošanu; p/vadīšana; p/līdervadība; p/politika; p/mārketings; p/meklēšana; org-ja; p/org-ja; p/plānošana; p/nodrošināšana; p/attīstīšana; p/atbrīvošana; rūpes par personālu; p/pārvalde; p/vadības audits; darba apraksts.
Politika-ir org-jas vērtību un pārliecības formulēšana attiecībā uz galvenajām org-jas funkcijām. P/politika var izteikt: org-ja apņemas risināt nodarbinātības jautājumus; visas brīvās d/vietas būs atklātas visiem darbiniekiem; org-ja vienmēr uzturēs dialogu ar atzītām arodbiedrībām; darbiniekus mudinās un veicinās paaugstināt kvalifikāciju.
Stratēģija-ir ilgtermiņa mērķis, kas jāsasniedz. S/mērķus parasti nosaka uz 5 gadiem, un tā ir paredzēta struktūras nodrošināšanai, kuras ietvaros veido detalizētus plānus. S/mērķus nosaka org-jas austākā vadība.
Org-jas uzbūve: Org-ja - saskaņo cilvēku darbības stratēģijas un apvieno tās, lai sasniegtu noteiktus mērķus. Org-ja balstas uz limeniem&komponentiem: pastavešanas noluks/merkis (org.politika,strat); cilvēki (zinašanas&pieredze;uztvere&sapratne);tehnologija (tehnika,iekartas;inf-jas apstrade); struktura (uzd; lomas); kultura (org-jas vertibu sist; vad.stils);vide (soc;pol;ekon). Org-jas strukturas: specializacija pec kopejam f-jam; ražosanas&apkalpošanas spec-ja; uz ģeogr.vietu balstita struktura.
Personala planošana. P.p.- ir sistemātiska pieeja cilvēku piesaistei, izmantošanai un nodarbonāšanai org-jā. Plans; plānošana; pers.plānošana; pers.plan.merkis. Pers.planošanas priekšrocibas: (d.dev) tiek konkretizēta uzņ-ma personāla politika; nozīmīgākā raž. faktora darbs pieejamība; pārredzamāka personāla piesaiste un per. attīstība. (d.ņēm) labāks pārskats par darba vietas izmaiņām nākotnē; iespējams plānot profesionālo attīstību un paaugstinājuma izredzes; d/apstākļu uzlabošana. Pers plān veidi: kvantitatīva pl; kvalifikācijas pl; pl laika aspekta; pl veitas aspekta. Pers pl 4 kategorijas: jaunie darbinieki, potenciāli d, eksistējošie d, aizejošie d. Pers. plān. uzdevumi: org-zēt nepiec. pers. skaita un kvalitātes noteikšana; pers. izmaksu plānošana; pers. meklēšanas plānošana; pers. iesaistes un izmant. plānošana; pers. attīstības plānošana. Darbaspēka piepras: vide;org-jas prasibu maiņa;iekš.d/sp.izmaiņas. D/speka pied (demogr.sit;migracija;ekonomika utt).
Nepieciešama personala planošana var noteikt: pers. kvant. vai kval. plān; pers. indiv vai kolektīvo plān; pers plān pēc sastāva. Metožu izveles kriteriji – laika faktors; izmantošanas sfera; nepieciešama precizitate; iespejas izm.datortehniku; pielietošana praksē. Metodes lai noskaid piepr pēc personāla (kvantit): nepiec.pers.kvantitativas aprek.metodes (statiskistkas/ kopejas); aizejošo – pienakošo aprekins; pers.aprek.pec normativo raditaju metodes (uz raž.apjomu pamata, uz darba laika bazes); aptuvenas vertešanas metodes (viesnīca);
darbavietas metode (atkar.nevis no darba apjoma,bet no org-jas struktūras); rezerves procenta metode. Kvalif-jas planošana – nosaka nepiec.prasibas pretendentam (pers.iezimes; izgl; prof.zin; citas prasmes);plān laika aspektā (saistīta ar plān laiku); plān vietas aspektā (saistīts ar izmaiņa morga-jās struktūras).

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −-0,80 €
Комплект работ Nr. 1193447
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация