Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:202282
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.06.2016.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2016–2020 гг.
Фрагмент работы

9.06.2016.

Darba laika uzskaite tiek veikta darba laika uzskaites tabulās. Darbiniekiem ar laika darba samaksas formu, darba laika uzskaites tabula ir dokuments, pēc kura tiek aprēķināta darba alga. Nostrādātā darba laika uzskaite ir nepieciešama arī, lai aprēķinātu dienas vidējo izpeļņu. Uzskaites tabulas iekārto katram mēnesim, un tajās uzskaita katra darbinieka nostrādāto stundu skaitu katru dienu, ierašanos vai neierašanos darbā un iemeslu. Darba samaksu izmaksā ne retāk kā divas reizes mēnesī, bet darbinieks var vienoties ar darba devēju arī par vienu reizi mēnesī. SIA BN2 darba samaksā tiek izmaksāta katra mēneša 7.datumā. Ja darba algas izmaksas datums iekrīt atpūtas dienās vai svētu dienā, tad to izmaksā pirms attiecīgās dienas. Likums „Par valsts sociālās apdrošināšanu” nosaka, ka katra darbinieka darba samaksas jāietur darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (turpmāk tekstā arī VSAOI) un jāaprēķina darba devēja VSAOI. Darba devēja un darba ņēmēja VSAOI objekts ir visi darbā gūtie ienākumi, no kuriem jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis, neatskaitot neapliekamo minimumu, nodokļu atvieglojumus. VSAOI likmes 2012.gadam ir noteiktas ar 22.12.2015. MK noteikumiem Nr.747 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2016. gadā”. Likumā par „Iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka ar algas nodokli tiek aplikta visu veidu darba samaksa. Darbinieka ienākumi uz darba attiecību pamata, kas tiek aplikti un kas netiek aplikti ar algas nodokli, uzskaitīti 31.03.1998. MK noteikumi Nr.112 “Noteikumi par ienākumiem, par kuriem jāmaksā algas nodoklis”. Algas nodokli par darbinieka gūtajiem ienākumiem aprēķina un maksā darba devējs. Ar algas nodokli apliekamais objekts ir maksātāja mēneša apliekamie ienākumi, no kuriem atskaita:
1. darba ņēmēja sociālās apdrošināšanas maksājumu;
2. maksātāja mēneša neapliekamo minimumu;
3. maksātājam pienākošos atvieglojumus.
Algas nodokļa likme ir 23% no apliekamā ienākuma.
Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Saskaņā ar Darba likumu šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku vai viņa pārstāvjiem. Ar atvaļinājumu grafiku un tā grozījumiem iepazīstināmi visi darbinieki, un tam jābūt pieejamam ikvienam darbiniekam. Samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par līdz atvaļinājumam nostrādāto laiku izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma, ja darbinieks rakstveida iesniegumā nav lūdzis darba devējam atvaļinājuma naudu izmaksāt citā laikā. Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Stundas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu.
Slimības pabalstu var saņemt tie cilvēki, kuri ir sociāli apdrošināti, tātad, tie, kuri strādā un par kuriem saskaņā ar likumu Par valsts sociālo apdrošināšanu tiek maksātas sociālās apdrošināšanas iemaksas jeb sociālais nodoklis vai arī viņi paši to maksā. Slimības pabalstu piešķir gadījumos, kad darba ņēmējs slimības dēļ neierodas darbā, tādējādi zaudējot darba ienākumus: slimība vai trauma, profilaktiskas vai ārstnieciskas medicīniskās palīdzības gadījumā, karantīna, protezēšana vai ortozēšana stacionārā. Ja darbinieks saslimst, tad pirmās desmit dienas slimības naudu izmaksā darba devējs, pamatojoties uz darbnespējas lapu A. SIA BN2 maksā 100% apmērā no darbinieka vidējās izpeļņas par visām dienām. No 11. slimības dienas slimības pabalstu piešķir un aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) - B lapa.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация