Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:615382
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.02.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Vārdu komunikācija mūsdienās ir pierasts lietot pārāk bieži, pat neapdomājot to jēgu. Taču daļa cilvēku apzinās, ka komunikācija ir daudz kas vairāk nekā vienkārša, lai arī bieža aprunāšanās, diemžēl, neskatoties uz daudzo grāmatu, rokasgrāmatu un videofilmu klāstu par šo tēmu, tā vēl aizvien ir gaužām neskaidra lieta. Vispirms pētīsim šī vārda izcelsmi. Tas ir viens no tiem garajiem, abstraktajiem. Samērā bieži lietojamiem latīņu izcelsmes vārdiem, kā verifikācija, klarifikācija, domestikācija un vēl citi. Vairums cilvēku, sevišķi, ja tie nenāk no izglītotām aprindām, kur svešvārdu lietošana allaž tiek veicināta, tos nelieto. Īsāk un vienkāršāk vārdu komunikācija būtu izteikt dzimtajā valodā, piemēram runāšana un klausīšanās, - tā parasti saka tie, kas nepakļaujas pārspīlētai izglītības ietekmei uz viņu vārdu krājumu.
Un tomēr vārdam komunikācija ir tik plaša nozīme, ka tas ir tikpat neaizvietojams kā vārdi ceļasoma vai lietussargs. Šis vārds ietver sevī gan runāšanu, gan klausīšanos, gan vēl ļoti daudz ko citu. Tas ir vispārējs jēdziens, kas iekarojis sev vietu ikdienas valodā, un tādēļ ir vērts mēģināt to analizēt.
Šā vārda izcelsme ir meklējama latīņu darbības vārdā communis (kopējs), no kā radies arī angļu vārds common. Tik tiešā, agrāk tā nozīme iekļāva sevī arī materiālu labumu došanu vai dāvināšanu. Laika gaitā vārda jēga šo nozīmi zaudēja, un to lietoja tikai sniedzot vai pārraidot netaustāmas, citiem vārdiem sakot, abstraktas lietas. Šajā nozīmē to lieto arī mūsdienās.
Tomēr nevajadzētu kļūdīties šajā kontekstā, atdalot materiālo no abstraktā, jo tie vienmēr ir savstarpēji saistīti jēdzieni. Mēs gan dodam gan saņemam materiālās vērtības, pateicoties tam, ka cilvēks vienlaicīgi ir sociāla un arī bioloģiskā būtne. Bet materiālo lietu apmaiņa bieži vien ir tā ierosme, kas ļauj mums apmainīties ar netveramām vai abstraktām lietām, jo sevišķi tas sakāms tad, kad gribam materiālajām piedot kādu nozīmi.
Savstarpēja komunikācija parasti notiek ar kādu nolūku un zināmu nozīmi, un, skatoties dziļāk, varam teikt, ka tā izpaužas kādas personas būtība un prasme kontaktēties ar citu cilvēku, pie tam tā, lai viņš tiktu saprasts. Ja gribam izteikties formālāk, tad – komunikācija ir process, kur ar vispārēju simbolu palīdzību tiek veikta domu apmaiņa starp cilvēkiem.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация