Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:501693
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.06.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 22 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
1.  Personības jēdziens psiholoģijā    3
2.  Personības socializācijas process    5
3.  Personības psiholoģiiskās attīstības periodizācija    14
4.  Personības sociālā uzvedība    17
  Secinājumi un priekšlikumi    22
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    24
Фрагмент работы

Kā atzīmē S.Omārova [14,33], personība ir indivīda dziļākā un bagātākā indivīda sociālā kvalitāte, kas piemīt cilvēkam kā sociālam indivīdam. Personība ir indivīda sociālo iezīmju kopums, kas izveidojies, cilvēkam dzīvojot sabiedrībā, apgūstot sociālo pieredzi. Personībai vienmēr piemīt kaut kas tipisks un kaut kas unikāls.
Personības jēdzienam un tās struktūras elementiem iespējami vairāki traktējumi.
R.Garleja un M.Vidnere atzīmē [8,166] grūtības ar kurām sastopas zinātnieks, mēģinājumā to darīt. Dažādās zinātnes nozarēs - psiholoģijā, filosofijā, socioloģijā, teoloģijā un pedagoģijā pastāv vairāk nekā 50 personības definīciju. J.Anspaks, balstoties uz V.Afanasjevu [8,166], min 527 personības definīcijas. Minēsim dažas no tām [8,167]:

"Personība ir noteikts, uz pretstāvēšanu spējīgs, ar spēku apveltīts dvēseles veselums." - K.G.Jungs.
"Personība ir normāls cilvēks, kas dzīvo sabiedrībā un kura dzīves darbība ir tā iekārtota, ka sabiedrība no viņa gūst zināmu labumu vai ieguldījumu." - A.Ādlers.
"Personība ir dinamiska organizācija individuālās psihofiziskās sistēmas ietvaros, kura nosaka viņai raksturīgu uzvedību un domāšanu." - G.Olports.

Amerikāņu psihologi uzsver personības jēdzienā ietvertos stabilos, katram cilvēkam unikālos domāšanas, uzvedības un emocionālās reaģēšanas veidus, ar kuru palīdzību indivīds pielāgojas sociālajai videi [14,33]. Kā atzīmē, R.Garleja un M.Vidnere [8,15], personības struktūras elementi tiek kvalitatīvi vērtēti un raksturoti atbilstoši katram no psiholoģijas virzieniem.
Visi autori uzsver, ka personības kodols - relatīvi stabils psihisko īpašību kopums, saglabājas nemainīgs visu cilvēka mūžu, radot cilvēka identitāti. Līdz ar personības struktūru nemainīgo daļu, pastāv milzīgs personības īpašību, nostādņu u.c. kopums, kas pakļauts pārmaiņām, kuras noris vai nu laika gaitā, vai pateicoties īpašiem notikumiem, vai vienkārši - uzkrātajai pieredzei. Pie faktoriem, kas spēj atstāt lielu iespaidu uz indivīdu un mainīt tā personības struktūru pirmām kārtām pieskaitāmi notikumi, kas iedarbojas uz personības emocionālo sfēru.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация